Το 2017 δύσκολη χρονιά
3 ΙΑΝ 2017

Δύσκολα ξεκινά το 2017. Οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας, Google, Apple, Facebook, Uber, Amazon, κυρίως λόγω των δικαστικών διαμαχών τους με την Ε.Ε. Οι δικαστικές διαμάχες που ξέσπασαν έγιναν ακόμη πιο αισθητές το 2016, όταν η Apple εκλήθη να πληρώσει πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για αναδρομικούς φόρους, η Google κατηγορήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό και οι υπηρεσίες της Uber απαγορεύθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές. Οι επόμενοι 12 μήνες ενδέχεται να αποβούν μοιραίοι για τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν το 2017.

Ιδού τι εκκρεμότητες υπάρχουν για κάθε εταιρεία το 2017.

Google: Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με τρεις διαφορετικές κατηγορίες που σχετίζονται με περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού για ορισμένες υπηρεσίες αναζήτησης και για το δημοφιλές λειτουργικό Android. Κατηγορείται ότι τεχνηέντως προωθεί τα δικά της προϊόντα εις βάρος των αντιπάλων της, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 10% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας ή περίπου 7,5 δισ. δολάρια. Η πρώτη ετυμηγορία της Ε.Ε. αναμένεται την άνοιξη. Ωστόσο, η εταιρεία έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία για σκόπιμη προώθηση των υπηρεσιών της, ενώ προσπαθεί να βρει υποστηρικτές στην Ευρώπη, δαπανώντας μισό δισ. δολάρια για την οργάνωση εκστρατειών «γοητείας». Επιπλέον, οι γαλλικές αρχές θα αποφασίσουν αυτόν τον χρόνο αν η Google πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για αναδρομικούς φόρους έπειτα από τις δραστηριότητές της στη Γαλλία.

Apple: Στην κορυφή της ατζέντας του 2017 βρίσκεται η Apple, μετά την έφεση που άσκησε στην Ε.Ε., λόγω απόφασης της τελευταίας να πληρώσει η εταιρεία πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για μη καταβληθέντες φόρους. Οι αρχές της Ιρλανδίας ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπέρασε τα όρια της δικαιοδοσίας της και ότι η Apple δεν έτυχε ευνοϊκότερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Και οι δύο εφέσεις –της Apple και της Ιρλανδίας– αναμένεται να εξεταστούν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2017. Η υπόθεση όμως μπορεί να λάβει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει μειωμένη φορολογία στις πιο επικερδείς εταιρείες που θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ τα κεφάλαιά τους.

Facebook: Στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών της Ε.Ε. βρίσκεται ο μεγάλος κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης, εξαιτίας του διευρυμένου ρόλου του στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το 2017 θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία σχετικά με το πώς παρακολουθεί η εταιρεία τόσο τα μέλη που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, όσο και εκείνους που επισκέπτονται άλλες ιστοσελίδες που διαθέτουν το πλήκτρο like. Η εταιρεία κέρδισε αντίστοιχη υπόθεση στο Βέλγιο. Επίσης, το Facebook έχει μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου το περιθώριο για να απαντήσει στις κατηγορίες των Ευρωπαίων για παραπλάνηση των ευρωπαϊκών αρχών, στο πλαίσιο έγκρισης της εξαγοράς της WhatsApp, ύψους 19 δισ. δολαρίων.

Uber: Ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τα συνδικάτα των Ευρωπαίων ταξιτζήδων αλλά και από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με το δικαίωμα της εταιρείας να παρέχει ελεύθερα τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί αν η Uber αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα ή απλή εταιρεία μεταφορών, δεδομένου ότι στη δεύτερη περίπτωση η εταιρεία καλείται να συμμορφωθεί με τους σκληρούς κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. και να καταργήσει την παροχή υπηρεσιών χαμηλού κόστους.
Amazon: Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου περιμένει την απόφαση μιας μακρόχρονης ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με το αν έτυχε ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης από τις Αρχές του Λουξεμβούργου, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας. Η Amazon αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι ενεργεί σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία της χώρας.

πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ / ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

  • Παραλαβή service εντός 24ωρών και άμεση δωρεάν διάγνωση
  • Πληροφόρηση για τεχνολογικά νέα και καινοτομίες
  • Εξόφληση μέσω Επιτροπής Ερευνών και Τακτικού Προϋπολογισμού
Δείτε Περισσότερα Γίνε Μέλος